niedziela, 19 listopad 2017, Imieniny: Elżbiety, Seweryny, Salomei

Pogoda w Janowie

Festiwal Kaszy Gryczaki – wspominamy i zapraszamy na Jubileuszową edycję już w najbliższy weekend - 12- 13 sierpnia !

Dwudniowa impreza Festiwal Kaszy Gryczaki odbywająca się w drugi weekend sierpnia pod przewodnictwem Króla i Królowej Gryczaków pozostała uwieczniona na licznych fotografiach, które pozostają miłym wspomnieniem i są zaproszeniem do kolejnej edycji Festiwalu. W tym roku spotykamy się już po raz 15. Jubileusz  zmusza do refleksji, a jednocześnie stawia pytanie dotyczące kultury, tradycji i historii Ziemi Janowskiej. To właśnie podczas Gryczaków, możemy zasmakować „różnorodnych smaków” nie tylko gminy Janów Lubelski, ale również Powiatu Janowskiego. Uczestnicząc w Festiwalu Kaszy Gryczaki możemy zauważyć, jak zmienia się nasza regionalna kuchnia, ile, i jakie produkty lokalne przybywają z roku na rok. W jednej zagrodzie ciasteczka, w drugiej nalewki, pierogi, jaglaki,  kaszaki, sery podsuszane, babeczki z kaszą, miody gryczane, bigos, różnego smaku nalewki w tym żurawionowa, w innej swoje produkty oferuje główny sponsor „Gryczaków” Przedsiębiorstwo Produkcyjno Handlowe firma JANEX,  czy Przedsiębiorstwo Wielobranżowe firma ESKA.

Dziś możemy z pełnym przekonaniem powiedzieć, że Festiwal Kaszy Gryczaki charakteryzuje się nie tylko promocją produktów lokalnych, z mnóstwem smakowitych regionalnych przysmaków, z interesującymi konkursami kulinarnymi, etnograficznymi (konkursy przygotowane przez Muzeum Regionalne w Janowie Lubelskim pod przewodnictwem Dyrektor Barbary Nazarewicz), czy na najładniejszą zagrodę i posesję (konkurs organizowany przez Referat Ochrony Środowiska i Logistyki Urzędu Miejskiego). Warto wspomnieć o zawodach Kaszowych Mocarzy (konkurs przygotowany przez Janowski Ośrodek Kultury pod kierunkiem Dyrektora Łukasza Drewniaka), występami artystycznymi, muzycznymi,  pokazami kulinarnymi, na które zostali zaproszeni znani kucharze, czy restauratorzy. Walory smakowe kaszy doceniły również gwiazdy kolejnych Festiwali: Maciej Kuroń (2003, 2006), Karol Okrasa (2004, 2005), Bożena Dykiel (2006), Grzegorz Russak (2007), Dariusz Gnatowski – „Boczek z Kiepskich” (2008), Theofilos Vafidis z programu „Europa da się lubić” (2009), Ewa Wachowicz (2010), Paolo Cozza (2011), Grzegorz Łapanowski (2012), Mariusz Nowicki i Andrzej Bryk (2013), Charles Daigneault – finalista programu „MasterChef” (2014), Sylwia Biały – finalistka Hell’s Kitchen Polska (2015), Mariusz Nowicki – Mistrz Polski, Litwy i Świata w grillowaniu (2016).

 W kolejnych imprezach zostały przeprowadzone pojedynki kulinarne - dziennikarze lokalnych mediów i samorządowcy, którzy na nowo odkrywali specjały kuchni regionalnej.  W latach 2005 i 2006 smakowaliśmy potrawy z zaprzyjaźnionych miejscowości partnerskich z porozumienia 4xJanów. Były to: prażuchy śląskie z kociołka, babki ziemniaczane i sery domowej roboty z Podlasia, przesłodkie sękacze z Polesia i Podlasia.W roku 2006 prezentował się na Festiwalu kolejny region kulinarny. Gościliśmy bowiem partnerów z Beresteczka na Ukrainie z ich potrawą regionalną- Kozacki kulisz. Należy tu przypomnieć, że w czasie Festiwalu Kaszy lokalny producent w latach 2005 i 2006 dwukrotnie pobił rekord Guinnessa na najdłuższą Białą Kaszankę Janowską (grillową). Wiele emocji dostarczył pojedynkę kulinarny Dziennikarze kontra 4x Janów, zaś dla najmłodszych miłą atrakcją było wypuszczanie w niebo baloników z Kaszą Szczęścia.

Minione lata to prezentacja bogatych kramów – zagród: Janowskiej, Łążkowskiej, z Momot Dolnych, z Momot Górnych, z Zofianki Górnej, z Rudy, z Białej, a także Zagroda Leśnego Kręgu, Muzeum Regionalnego, Stowarzyszenia Kobiet Powiatu Janowskiego, Klubu Seniora „Janowiacy”, Warsztatów Terapii Zajęciowej, Domu Pomocy Społecznej „Barka”, Zagroda gminy Godziszów, gminy Potok Wielki, z gminy Dzwola, z gminy Chrzanów, z gminy Batorz, Dziennego Domu „Senior – WIGOR” w Modliborzycach, Polskiego Związku Emerytów Rencistów i Inwalidów Oddział Rejonowy w Janowie Lubelskim, Producenta Kasz – a zarazem głównego sponsora Festiwalu - Przedsiębiorstwo Produkcyjno handlowe „JANEX” oraz Producenta Kasz Przedsiębiorstwo Wielobranżowe „ESKA”.

W tym roku w programie Festiwalu Kaszy Gryczaków znalazł się nowy punkt „spotkania” – Wybór Miss Gryczaków.

Od 2013 roku Festiwal Kaszy Gryczaki odbywa się w Parku Misztalec. Wcześniej, tj. od 2003 roku Gryczaki miały miejsce w Parku Miejskim.

W tym roku (już po raz trzeci uczestnik Festiwalu Kaszy Gryczaki) swój pokaz gotowania zaprezentuje Karol Okrasa oraz Beata Oleszek (z zespołu Jarzębina) - uczestniczka "Top Chef".

Zapraszamy na kulinarną podróż w czasie, zapraszamy do galerii zdjęć, a tym również w najbliższy weekend na Jubileuszowy Festiwal Kaszy Gryczaki.

Tekst: Dorota Kozdra, foto: archiwum Gazety Janowskiej

Fotogaleria

Twój pomysł - europejskie pieniądze
eu
Projekt współfinansowany ze Środków Europejskiego Funduszu Rozwoju
Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa
Lubelskiego na lata 2007-2013.
Projektowanie i tworzenie stron www