czwartek, 19 październik 2017, Imieniny: Piotra, Pawła, Ziemowita

Pogoda w Janowie

Janowskie Gryczaki z Gazetą Chłopską

   Tysiące mieszkańców Janowa Lubelskiego oraz ich gości z różnych regionów kraju bawiły się znakomicie w sobotę i niedzielę, 11-12 sierpnia podczas największej imprezy Festiwalu Kaszy- Gryczaki 2012, zorganizowanej już po raz dziesiąty.

  W programie były prezentacje zagród, sponsorów, twórców ludowych, koncert zespołu Gierdan z Ukrainy, konkursy etnograficzne (ubijanie masła, „na chrzanowym liściu” i kaszy w stępie). W sobotę przed wieczorem były Janowskie smaki, czyli pokaz pieczenia chleba na zakwasie i wyrobu serów podsuszkowych, zawody kaszowych mocarzy, potem taneczne- show- pokazy tańca towarzyskiego, w sobotni wieczór- koncert zespołu InoRos.

- Motywem przewodnim święta jest kasza, jako symbol tradycyjnego, polskiego produktu. Odbywają się degustacje wyrobów z kaszy i tradycyjnych potraw oraz nalewek regionalnych- mówi Krzysztof Kołtyś, burmistrz Janowa Lubelskiego.

  W niedzielę na dużej scenie janowskiego Parku, już od południa były prezentacje ponad trzydziestu zagród wiejskich i wystawców, koncert orkiestr dętych- Olek Orkiestry z Janowa Lubelskiego i orkiestry z Ostrowca Świętokrzyskiego. Były przeboje muzyki operetkowej, a gościem specjalnym zespół „Jarzębina” z Kocudzy. W pokazie gotowania brał udział Grzegorz Łapanowski. W niedzielny wieczór młodzież i starsi z przyjemnością wysłuchali koncertów zespołów De Nuevo oraz Go Machine. W tym roku nowością była mała scena ulokowana z boku Parku, gdzie były prezentowane pokazy ginących zawodów i umiejętności. Na tej scenie gotowali przedstawiciele zagród, szkół gastronomicznych, myśliwi, restauratorzy itp.

  Byliśmy na tej imprezie przez dwa dni od samego początku do końca. Goście imprezy mogli bezpłatnie otrzymać na stoiskach egzemplarze „Gazety Chłopskiej”, a ekipa redakcyjna- Oliwier Kowalczyk- Redaktor Naczelny, Andrzej Wojtan- Zastępca Redaktora Naczelnego i Marzena Szpakowska – Sekretarz Redakcji smakować wyśmienite wypieki z kaszy i nalewki nie tylko z żurawiny. O rozwoju Janowa Lubelskiego rozmawialiśmy z burmistrzem miasta Krzysztofem Kołtysiem, Marszałkiem Województwa Lubelskiego Krzysztofem Hetmanem, wieloma przedstawicielami gmin z terenu powiatu janowskiego. Nie sposób było omijać stoisko gminy Potok Wielki, do którego zapraszał zaprzyjaźniony z gazetą Tomasz Figura- dyrektor GOK. Dalej przebogate w jadło i gościnność stoisko „Barki” Domu Pomocy Społecznej im. Jana Pawła II z Janowa Lubelskiego, gdzie zapraszała dyrektor Mariola Surtel. Niedaleko sceny ulokowała się w namiocie Lokalna Grupa Działania „Leśny Krąg” w Janowie, której szefowa Janina Skubik zaskakuje ciekawymi pomysłami nawet przedstawicieli centralnych władz. Specjalne stoisko przygotowały panie ze Stowarzyszenia Kobiet Powiatu Janowskiego. Wypieki i nalewki przyrządziły członkinie: Lidia Tryka, Alina Myszak, Krystyna Wójcik, Elżbieta Sałacińska, Maria Mędryk, Wiesława Król. Mając zakwaterowanie w nowoczesnym Ośrodku Edukacji Ekologicznej w Janowie Lubelskim mogliśmy brać udział w programie Media Tour i wspomagani przez rzecznika prasowego Jana Machulaka poznać nie tylko historię Janowa, ale również wyjechać samochodami terenowymi w najciekawsze miejsca okolic Janowa. A degustacji potraw regionalnych nie było końca. Nic dziwnego, skoro sponsorami „Gryczaków” są dwie duże firmy zlokalizowane na tym terenie. Firma „ESKA” z Kawęczyna od 1990 roku zajmuje się przetwórstwem rolno- spożywczym. Jej podstawowym produktem jest kasza gryczana. Właścicielem firmy jest Stanisław Kozyra, a jego żona Małgorzata na specjalnie urządzonym stoisku serwowała najnowsze osiągnięcia swojej firmy, kasze, które można przygotować dosłownie w pięć minut. Druga firma, sponsorująca imprezę i oferująca przepyszne kasze, to Przedsiębiorstwo Produkcyjno- Handlowe „JANEX” z Janowa. Ta rodzinna firma także działa na rynku od 1990 roku.

   Już po raz trzeci Janów gościł przedstawicieli „przeszczepków” (osoby po transplantacji serca) z Fundacji Śląskiego Centrum Chorób Serca w Zabrzu.

   Podczas imprezy komisja konkursowa oceniała potrawy w ramach X Konkursu na Potrawę Regionalną Janowskiego Festiwalu Kaszy „Gryczaki 2012”. Tych potraw było aż 80, z tego gryczak z różnymi dodatkami 10, potrawy na bazie kasz 17, desery na bazie kasz 9, sery 9, wina i nalewki regionalne oprócz żurawinówki 35.

  W kategorii gryczak z różnymi dodatkami pierwsze miejsce zdobył jaglak z żurawiną przygotowany przez DPS „Barka”. Nagrodzono też gryczak z soczewicą- LGD „Leśny Krąg”, gryczak na słodko ze śliwką- Aleksandry Nalepa, gryczak słodziak- Genowefy Rząd, żurawinowe wspomnienie- Anny Florek.

 W kategorii potrawy na bazie kasz zwyciężyły pierogi z kaszanką przygotowane przez Dorotę Styk. Torcik kaszowy z leśnymi dobrociami Moniki Jakubowskiej, to zdobywca pierwszej nagrody w kategorii- desery na bazie kasz. Główne nagrody jury przyznało też za ser żółty z tymiankiem Anny Szymanek, nalewkę pigwowo- dereniową Tomasza Figury. Nagrodę „Super Gryczak 2012” ufundowaną przez Przedsiębiorstwo Wielobranżowe ESKA Małgorzata i Stanisław Kozyrowie przyznano Elżbiecie Sałacińskiej za sakiewki potockie.

  Klimat festiwalu niech chociaż w części pokażą zamieszczone zdjęcia. W kolejnych wydaniach naszej gazety dalsze relacje z Janowa Lubelskiego.

(aw)

 

Twój pomysł - europejskie pieniądze
eu
Projekt współfinansowany ze Środków Europejskiego Funduszu Rozwoju
Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa
Lubelskiego na lata 2007-2013.
Projektowanie i tworzenie stron www