poniedziałek, 18 grudzień 2017, Imieniny: Gracjana, Bogusława, Laurencji

Pogoda w Janowie

Protokół z posiedzenia Komisji Konkursowej X Konkursu na Potrawę Regionalną Janowskiego Festiwalu Kaszy „Gryczaki 2012” Janów Lubelski 11-12 sierpnia 2012

Komisja w składzie:

1. Daria Kawula przedstawiciel firmy MULTI FRIGO

2. Janina Bańka – Rada Kobiet Powiatu Kraśnickiego

3. Bogumiła Szewc – Skarbnik Gminy Janów Lubelski

4.Waldemar Sulisz – Dziennik Wschodni – Przewodniczący Komisji

5. Maria Borecka - przedstawiciel zagrody Klub Seniora Wrzos

6. Barbara Nazarewicz – Dyrektor Muzeum Regionalnego w Janowie Lubelskim - Sekretarz Komisji

po degustacji 80 potraw:

w kategorii: gryczak z różnymi dodatkami - 10

                     potrawy na bazie kasz - 17

                     desery na bazie kasz - 9

                     sery - 9

                     wina i nalewki regionalne oprócz żurawinówki - 35

postanowiło przyznać następujące nagrody i wyróżnienia:

 

w kategorii: Gryczak z różnymi dodatkami

I miejsce – Jaglak z żurawiną – DPS Barka

II miejsce – Gryczak z soczewicą – LGD Leśny Krąg

III miejsce – Gryczak na słodko ze śliwką – Aleksandra Nalepa

wyróżnienie – Gryczak słodziak – Genowefa Rząd

wyróżnienie – Żurawinowe wspomnienie – Anna Florek

 

w kategorii:  Potrawy na bazie kasz:

I miejsce – Pierogi z kaszanką – Dorota Styk

II miejsce – Gryczana z serem feta i sosem gulaszowym – Grażyna Widomska

III miejsce – Pasztet z kaszy gryczanej – Czesława Abram

wyróżnienie – Tatar z kaszy gryczanej – Technikum Gastronomiczne w Zespole Szkół

wyróżnienie – Talarki – Barbara Kapusta

 

w kategorii: Desery na bazie kasz:

I miejsce – Torcik kaszowy z leśnymi dobrociami – Monika Jakubowska

II miejsce – Torcik marchewkowo-gryczany – Agnieszka Chmiel

III miejsce – Ciasteczka Amisi – Naomi Jakubowska

wyróżnienie – Biskwity z kaszy jaglanej z żurawiną – Dorota Moskal

wyróżnienie – Ciasteczka czekoladowo-gryczane – Janina Chmiel

 

w kategorii: Sery

I miejsce – Ser żółty z tymiankiem – Anna Szymanek

II miejsce – Ser podsuszany na fajerkach – Alina Myszak

III miejsce – Ser górski krowi – Krzysztof Dziedzic

wyróżnienie – Babka serowo-kurkowa – Henryka Drzazga

wyróżnienie – Ser tradycyjny podsuszany – Tomasz Figura

 

w kategorii: Wina i nalewki regionalne oprócz żurawinówki (w tym miody, piwa, kwasy)

I miejsce – Nalewka pigwowo-dereniowa – Tomasz Figura

II miejsce – Porzeczkówka janowska – Marcin Snopczyński

III miejsce – Maliniak Mazurów – Małgorzata Mazur

wyróżnienie – Miód pitny – Marta Kamińska

wyróżnienie – Jarzębinówka – Stanisław Mantyka

 

Nagrodę SUPER GRYCZAK 2012 ufundowaną przez Przedsiębiorstwo Wielobranżowe ESKA Małgorzata i Stanisław Kozyrowie przyznano Pani Elżbiecie Sałacińskiej za Sakiewki potockie.

Twój pomysł - europejskie pieniądze
eu
Projekt współfinansowany ze Środków Europejskiego Funduszu Rozwoju
Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa
Lubelskiego na lata 2007-2013.
Projektowanie i tworzenie stron www