Drukuj print

Smaki Regionu

Smaki regionu

 

Ziemia Janowska charakteryzuje się prawdziwym bogactwem lokalnych smaków. Tradycje kulinarne łączą w sobie dawną kuchnię chłopską i szlachecką, z domieszką wpływów żydowskich. Lokalna kuchnia bazuje na naturalnych składnikach, na tym, z czego słynie ten region, czyli na kaszy, miodzie, żurawinie, jagodach, grzybach, nabiale, ziołach. Tutejsze potrawy, przygotowywane w domach, według przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie, stanowią ważną część naszego dziedzictwa. Należą do nich: gryczaki, jaglaki, pierogi z kaszą lub jagodami, gołąbki z kaszą, sery podsuszane, proziaki, cebularze, czy aromatyczne nalewki z żurawinówką na czele.
Wiele naszych produktów znalazło się na liście produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, m.in. gryczak janowski, gryczok godziszowski, Janowska nalewka miodowa, żurawinówka momocka, miód gryczany godziszowski.
Od 2003 roku w Janowie Lubelskim, w drugi weekend sierpnia, odbywa się Festiwal Kaszy „Gryczaki”. Podczas imprezy organizowane są konkursy: Na potrawę regionalną (w kategoriach: gryczak, potrawa na bazie kasz, deser na bazie kasz, sery, wina i nalewki) oraz Janowską Nalewkę Żurawionową. Nagrodzone i wyróżnione potrawy znalazły się w dwóch wydawnictwach: Smaki Ziemi Janowskiej (2012) i Kulinarne Skarby Ziemi Janowskiej (2018).
Jeżeli chcecie Państwo wyruszyć w kulinarną podróż po Ziemi Janowskiej, zachęcamy do wypróbowania przepisów znajdujących się w tych dwóch wydawnictwach.
Smacznego!


 

 

kliknij obrazek aby pobrać plik

 

 

file
Smaki Ziemi Janowskiej.pdf
3.04 MB
download Pobierz
file
Kulinarne Skarby Ziemi Janowskiej.pdf
2.42 MB
download Pobierz
Zobacz na mapie
Atrakcje turystyczne
Turstyka aktywna
Noclegi
Gastronomia
Muzea
Wypożyczalnia rowerów
Kolonie, obozy
Warsztaty
Spływy kajakowe
facebook youtube